Régóta fürkészem az internetet hozzánk hasonló amatőrfilmes csapatok után. Ez idő alatt nagyon sok filmet letöltöttem, megnéztem. Sokukhoz rendelés útján sikerült hozzájutnom. Sok olyan filmmel találkoztam, melyeknek hangja messze elmaradt képi színvonalától. Ez nem azt jelenti, hogy nem volt sztereo, vagy 5.1-es hang, hanem egyszerűen a legalapvetőbb hangi kritériumoknak sem felelt meg, értem ezalatt például az érthetőséget.

Természetesen senkit sem szeretnék elmarasztalni ezért, hisz tudom, rettentő nehéz egy filmet az átlagos amatőrfilmes eszközeivel, erőforrásaival elkészíteni. Mégis úgy gondolom, hogy közel annyi figyelmet megérdemel filmünk hangja, mint annak képi része. Már csak azért is, mert ha a film történetének megértése, dramaturgiája a szereplők párbeszédén alapul, vagy azokon keresztül válik megérthetővé, akkor előfordulhat, hogy produkciónk értéke nagymértékben csorbul, ha hangjával kapcsolatban az érthetőség problémája merül fel.

Ugyanezt a negatív hatást kelti az a film, amelynek hangereje jelenetről-jelenetre változik és folyton a hangerőszabályozóval kell bűvészkedni a film nézése helyett. Minden filmes érdeke, hogy filmje a lehető legnagyobb mértékben képviselje az alapvető, "nézhető" színvonalat, hogy a nézőnek csak a film szórakoztató oldalára kelljen figyelnie.

Vector / Systron Digital Pictures
Folytatás